Читомо > Новини > 40 % росіян книжок не читають

Новини

40 % росіян книжок не читають

09.02.2010 0 Автор:

Минулого місяця Інститут соціології РАН під час досліджень дійшов висновку, що 40 % росіян книжок взагалі не читає. Читання у рейтингу відпочинку для дітей і підлітків у самих низинах. У  наших сусідів абсолютні  книжкові наклади для юнацтва просто катастрофічні – приблизно 0,001% від загальної кількості виданого. А ще виявили, що тільки 13-14 % дорослих читачів і глядачів розуміють сутність громадсько-політичних публікацій у пресі й на телебаченні. І на підтвердження цих відомостей від російських вчених стало дослідження Міжнародної програми оцінки якості навчання 15-літніх школярів, де неабияку увагу приділили навикам читання і використання отриманої інформації. Зі складними завданнями впорались тільки 1, 7 % юних «старшобратців», а це в 6 разів менша успішність, ніж в їхніх однолітків із інших країн.

Схоже, що найбільш читаюча нація давно втратила свої лідерські позиції. Нічого втішного чи невтішного про Україну сказати не можна, адже її в дослідження просто не включили. Тож, будемо сподіватися, що з колиски братньої наші читачі давно виросли, і якщо хтось колись надумається провести подібні експерименти, то незважаючи на хистку бібліотечну, книговиробничу й книгорозповсюджувальну системи, ми таки не втратили зацікавлення у книжках.

Ось експерти з Фонду електронних рубежів (EFF) нас застерігають бути обережнішими з електронними пристроями для читання. І якщо ми хочемо залишитись конфеденційними, секретними, таємничими і не розкидатись відомостями про себе у віртуальних просторах, то краще відмовитись від купівлі приладів для читання електронних копій книжок і зберегти вірність паперовим аналогам. У ході дослідження з’ясувалось, що електронні читалки, як-от «Amazon Kindle», «Noble Nook» чи інші рідери записують за своїми господарями всі їхні книжкові вподобання, включаючи інформацію про те, коли і як довго вони читають. Менш круті прилади, як наприклад, «Sony Reader», слідкують за господарями менше. Очевидно, такі новітні вивчення читацького смаку професійні й на часі.

Як-не-як відомості від Фонду електронних рубежів, мабуть, значно стають у пригоді деяким обраним видавцям, для яких книжкопродаж стає ще більш прибутковим… Звісно, не нашим.

Статистику взято із сайту Росбалт 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe