Читомо > Новини > Частина видавців вимагає Гройсмана призупинити закупівлі книжок для бібліотек

Новини

Частина видавців вимагає Гройсмана призупинити закупівлі книжок для бібліотек

02.11.2017 0 Автор:

2 листопада частина видавців надіслали колективний лист прем’єр-міністрові Володимирові Гройсману, в якому вони вимагають призупинити поточну процедуру закупівлі книг у бібілотеки. Про це йдеться у прес-анонсі, анонімно надісланому Читомо.

«Необхідні системні зміни в принципах добору і роботи Експертної комісії, повна публічність всієї інформації щодо перебігу процедури відбору книжок для закупівлі, чіткі та дієві інструменти контролю перебігу процедури, які унеможливлять будь-яке втручання в процес. Як основу для подальшого функціонування процедури закупівлі видань Мінкультом видавці пропонують механізм експертного визначення найкращих книжок, напрацьований за час існування Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»», – йдеться у повідомленні.

Також частина видавців просить прем’єр-міністра Володимира Гройсмана призупинити процедуру закупівлі книжок, «що відбувається зі значними порушеннями, зобов’язати Міністерство культури провести закупівлю згідно повного переліку відібраних Експертною комісією видань (324 назви), провести ретельний аналіз і перевірку перебігу процедури відбору і схвалення книг Колегією Міністерства культури України, а надалі змінити чинні підходи і забезпечити прозору процедуру».

«Згідно з процедурою, Міністерство має закуповувати ті книжки, які набрали 50% голосів членів Експертної комісії + 1 голос (у 2017 році – це 324 назви книг). Але Міністерство культури скоротило цей перелік більш, ніж удвічі, при цьому відхиливши важливі видання на тему тимчасово окупованих територій, війни, гострих питань української історії тощо. До того ж Міністерство засекретило склад Експертної комісії та протокол голосування експертів з кожної позиції»,  зазначено в прес-анонсі.

З нагоди цього питання організатори анонсували прес-конференцію «Як Мінкульт закуповує книжки для українських бібліотек: порушення процедури, корупційні ризики, перспективи зміни системи» 3 листопада о 14:00 в інформаційному агентстві «УНІАН».

Участь у ній візьмуть директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький, керівник рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик, директор видавництва «Кліо» Віра Соловйова, заступник голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Мінкультури, перекладач з французької мови Тарас Марусик, директор видавництва «Теза» Володимир Брискін, директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський, директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев, директор видавництва «Арій» Дмитро Мойсеєнко, генеральний директор видавництва «Vivat» Юлія Орлова (скайп-колл).

Така подія уже розміщена на сайті інформаційного агентства «УНІАН», проте також не зазначено організатора.
.

01
.

02
.

03
.

Безымянныйвавспапа

Як повідомлялось, у Міністерстві культури обрали 138 назв книжок від 44 видавництв, які планували закупити для поповнення фондів публічних бібліотек.

Також у відомстві повідомили, що на конкурс подали рекордну кількість пропозицій для даної програми 125-ма видавництвами, які запропонували до розгляду 2621 назву україномовних видань на суму близько мільярда гривень.

Нагадаємо, у липні Мінкультури оголосили прийом пропозицій від суб’єктів видавничої справи щодо відбору україномовних книг, виданих протягом 2015 – 2017 років, і які за цільовим призначенням належать до науково-популярних, довідкових, літературно-художніх чи громадсько-політичних.

Фото: mashable.com

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe