Читомо > uncategorized > Записки ЧИТАКИ-клубу: «Чарівні казки Норвегії» Теодора Кітельсена

uncategorized

Записки ЧИТАКИ-клубу: «Чарівні казки Норвегії» Теодора Кітельсена

24.12.2013 0 Автор:

Привіт, матусі, татусі та їхні читаки! На засіданні старшої групи ЧИТАКИ-клубу у книгарні «Чулан&Чуланчик» ми нещодавно розглядали «Чарівні казки Норвегії».

До цієї книги норвезьких казок у російських перекладах потрапили чарівні казки художника Теодора Кітельсена, засновані на легендах і бувальщинах, а також дещо зі збірки народних оповідок, яку склали фольклористи Петер Крістен Асбйорнсен та Йорґен Му. У передмові ви дізнаєтесь, хто такий Кітельсен.

unnamed

Це видання «Чарівних казок Норвегії» добре тим, що його вберегли від пазурів тих упорядників, які з найліпших міркувань викреслюють із казок страшне та жахливе (таке сталося з чималою кількістю перевидань братів Ґримм). У ньому містяться, серед інших, лячні історії про смерть і прокляття, оповідки з нещасливим фіналом чи початком.

unnamed (2)

Примусове «убезпечення» читача суперечило б духові Асбйорнсена та Му, які намагалися якомога точніше нотувати сюжетні й мовні деталі оповідок, з обережністю не тільки науковців-фольклористів, а й потенційних читачів. Кітельсен же знаний зображеннями страшних тролів: не кумедних чоловічків у кольорових ковпачках, які танцюють на лісових галявинах, а моторошних, величних, сумних, часом сердитих істот, укорінених у природу з їхніми палаючими очима і лісистими маківками.

unnamed (3)

Норвезькі казки невіддільні від місцевих ландшафтів – гір, лісових хащів, водної стихії. Мешкають у них знайомі з українських казок водяники, домовики, чорти і лісовики, але звуть їх, звичайно, інакше: ніссе, драуґами… Одначе трапляються і невідомі створіння – хюльдра, вродлива дівчина з коров’ячим хвостом, або ютули – кам’яні велетні.

Sm?rbukk 2

І, безумовно, це видання «Чарівних казок Норвегії» привертає своїм оформленням. Хоча, на мій невидатний смак, папір обрали занадто лискучий і білосніжний, однак великий формат і добра якість друку ілюстрацій дають можливість насолодитися Кітельсеном. Таким Кітельсеном і тролями, якими вони є.

Книгу «Волшебные сказки Норвегии» можна придбати за 235 грн. у книгарні «Чулан&Чуланчик», вул. Б. Хмельницького, 16-22. 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe