Читомо > uncategorized > 5-та Літня літературна школа в Карпатах: найповніші хроніки

uncategorized

5-та Літня літературна школа в Карпатах: найповніші хроніки

29.08.2014 0 Автор:

Попри ситуацію на Донбасі Літшкола й цього року пройшла за розкладом. Укотре нам казали, що не зберемо учасників, укотре ми їх таки зібрали. Цього року аж 60.. Не віриться, що рівно 5-ть років тому ми провели Першу Літшколу, а учасники жили в наметовому таборі на полонині в Микуличині. А зараз нас чекає затишна база на березі річки, водоспад, ялинки і гори.

День 1

Традиційний збір на вокзалі в Івано-Франківську. Табличка «Літшкола». Багато усміхнених облич, які встигли перезнайомитися до мого приїзду. Оперативно вітаємося, вантажимося і вирушаємо. Автобусів вийшло два, і веселішим виявився той, що з поетами. По приїзду на базу селимося, обідаємо і розпочинаємо офіційне відкриття 5-тої Літературної школи в Карпатах. Учасники розповідають звідки вони родом, і хто вони «по життю».

litshkola_obid

Коломия, Львів, Одеса, Харків, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Полтава, Ужгород, Кіровоград, Тернопіль, і навіть Феодосія, і навіть Франкфурт.

litshkola_hto_ya

Фармацевт, медик, ветеринар, слідчий, астрофізик, хімік, просто фізик, аналітик, айтішник, звісно незліченна кількість культурологів, філологів, журналістів, філософів – усі вони наші учасники.

Розпочинає Літшколу лекція Маріанни Кіяновської про позалітературні стратегії успіху в літературі.

litshkola_kiyanovska

Закінчується перший день неформальною інтеграційною вечіркою, із якої «формальних» фото немає.

День 2

Лекційна частина розпочинається розповіддю Ірини Вікирчак про міжнародну співпрацю в літературі. Також ми презентуємо наш новий проект – «Літературний тур до Польщі», який викликає помітне зацікавлення серед учасників.

litshkola_uchasnyky

Продовжують день лекції Олеги Лишеги та Маріанни Кіяновської.

litshkola_lyshega

З прозаїками встигаємо збігати до лісу та усамітнитися – виконати творче завдання.

litshkola_trening

   litshkola_gory

Найочікуванішим гостем Літшколи вже вкотре є Тарас Прохасько, який із 5-ти Літшкіл пропустив лише одну 2-гу.

Чим ближче до вечора, тим гарячіше, адже сьогодні мають відбутися перші літературні читання, а для когось взагалі перші літературні читання як такі. Цілий день мене переслідують учасники – запиши-запиши-запиши. Але тільки не на сьогодні – тільки не на перший день. Тим не менш, набирається 17-дцтяь добровольців – першопрохідців, що створюють атмосферу вечора.

litshkola_chyt1

litshkola_chyt2

Для найстійкіших, після читань – працює літературна мафія, літературна вікторина. Хто ж «лінується думати» – іде спати, або спілкуватися.

День 3

Сьогодні лекції читають Ростислав Семків та Юстина Чеховська. Пані Юстина проявила власну ініціативу провести авторський майстер-клас із creativewriting для англомовних та англописемних учасників, яких виявилося чимало. Окрім того, Ростислав Семків підготував аналіз поетичних творів учасників – усі вони, затамувавши подих, чекають свого «вироку».

litshkola_ustyna

litshkola_sem

litshkola_who

Тим часом, світить сонечко і всі купаються в річці-водоспаді. Потім, правда, ми всі похворіємо, але ж бути в Карпатах і не покупатися в річці – це неможливо. Тривають творчі та практичні завдання. А день завершується літературними читаннями і мафією.

День 4

Завен Баблоян, Антон Санченко, Мар’яна Савка «роблять» четвертий день Літшколи.

litshkola_lectures

Учасники отримують завдання – розробити книгу як проект. Книгою є книга непроста, а Альманах Літературної школи, який вийде у видавництві «Електрокнига». Завдання не з легких. Ми ділимо учасників на команди. Даємо на виконання годину. І, власне, через годину чекаємо їх із презентацією ідей. Поки організатори мають трошки часу на «покупатися» – по всій Літшколі кипить робота.

litshkola_sanchenko

litshkola_book

Кожна з команд скаржиться, що в неї нічого не виходить і «всьо пропало», тим не менш, під вечір усі готові до презентації своє ідеї, яку оцінюють лектори – Завен Баблоян, Антон Санченко, Ростислав Семків та Маріанна Кіяновська. Після їх коментарів усі присутніЇ шляхом голосуванняЇ мають визначити переможців, на них і ляже відповідальність за створення та реалізацію Альманаху. Серед концепцій, яким має бути Альманах, були представлені такі проекти: «Їздець» (антологія-путівник по містах), ретро-літературний журнал, альманах прози і поезії «Скеля», Альманах #ЛіТ.О та Альманах «Без Жадана» Остання ідея викликала найбільш бурхливе обговорення.

Альманах «Без Жадана» мав символізувати прихід в літературу нового покоління літераторів. Бути своєрідним альманахом-маніфестом. Ця ідея набрала найбільшу кількість голосів, але врешті всі дійшли висновку – не називати так офіційний Альманах 5-ї Літшколи, хоча автор Ворошиловграду ніколи не був лектором на проекті, так що Літшкола в усіх сенсах уже вп’яте пройшла «без нього». Роботу над проектом учасники продовжили після Літшколи.

День 5

Передостанній день запам’ятався учасникам лекціями Юрія Винничука та аналізом прозових творів учасників.

litshkola_vynnychuk

Потім був похід в гори, творчі завдання на повітрі.

litshkola_gory2

І звісно, неформальне закриття Літшколи, яке несподівано переросло в вечірку з цимбалами та піснями. Формальних фото теж не збереглося.

День 6

Останній день – це завжди загальна рефлексія на тему «сподобалося/ не сподобалося», вручення сертифікатів, колективне фото та обіцянки зустрітися на Форумі Видавців, а також в Харкові, Львові, Києві, обіцянки не забувати одне одного і сумувати одне за одним.

litshkola_uch1

litshkola_uch2

litshkola_uch3

litshkola_uch4

litshkola_group

А ще традиційне домашнє завдання – написати про 5-ту Літературну школу в Карпатах. Своїм текстом засвідчую – домашнє завдання виконала. Чекаю домашок учасників і «оцінок» за мій текст.

Фото Олесі Венгринович та Валерії Косяк

Спеціально для «Читомо», прес-секретар Центру літературної освіти, Ольга 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe