Читомо > uncategorized > Книжкові історії про собак і не зовсім

uncategorized

Книжкові історії про собак і не зовсім

31.12.2017 0 Автор:

Засновниця блогу бук-дог Крістіна Золотарьова розповідає про літературний dog hunting та улюбених книжкових собак напередодні Нового року, що за східним гороскопом буде роком Собаки. 

 

Останній рік-півтора, з моменту заснування бук-догу (блог про книжки та собак), маю таку собі ідею-фікс — літературний dog hunting (у найдобрішому із сенсів). Захоплено радію усьому: від найбільш очевидних книг, де безпосередньо йдеться про собак, до несподіваних песо-згадувань у будь-яких художніх текстах. Про найкращих книжкових собак, які зі мною трапилися останнім часом, і розповім (переклади назв книжок, що не видані українською, — довільні).

bookdog

Історії, розказані собаками

Таких чимало. Автори нерідко намагаються запхнути людські міркування у голови собак. Не можу сказати щодо достовірності такого підходу, але ж історії виходять цікавезними. Серед моїх улюблених:

  • «Собака» Даніеля Пеннака – невеличка, захоплива та повчальна книжка про собаку на ім’я Пес, життя якого складно назвати простим. Цей не надто симпатичний двортер’єр вирушає на пошуки хазяйки, потрапляє у різні пригоди та халепи, знаходить друзів та й хазяйку згодом теж знаходить. Чи-то вона його. І хтось когось там добряче виховує.
  • «Тімбукту» Пола Остера – несподівано бадьора історія про пса, що втрачає свого хазяїна. Жити в голові Містера Зельца протягом 200 сторінок – справжнє задоволення. Він міркує про життя, смерть та любов, сипле дрібними істинами та закохує у себе. Моя улюблена собача мудрість теж родом з цієї книги – «якщо ти не можеш ні з’їсти, ні трахнути цю штуку, помочись на неї».
  • «Флаш» Вірджинії Вулф – історія життя кокер-спаніеля, що насправді є біографією його хазяйки – англійської поетеси Елізабет Баррет Браунінг. Це захопливий мікс з вишуканості, любові, сірої Англії та сонячної Італії з дрібкою ревнощів, викрадень та інших пригод Флаша.
  • «Мистецтво перегонів під дощем» Гарта Стайна – історія про одну щасливу родину і про труднощі, з якими їй довелося зіткнутися; про людину, яку хотіли зламати, але яка не припиняла боротися; про перегони під назвою «життя». І все це розповідає славний пес на ім’я Енцо, який полюбляє дивитися телевізор, обожнює господаря та мріє у наступному житті стати людиною.
  • «Дослідження однієї собаки» Франца Кафки – зовсім невеличке оповідання про собаку, що шукає відповіді на вічні питання, проводить експерименти над собою та філософствує. Такий собі Кафка на чотирьох лапах.
  • Звісно також є «Життя і мета собаки» Брюса Кемерона – про собаку, що кілька разів перероджується, та в кожному зі своїх нових життів шукає першого господаря і, власне, свою мету. Але як на мене, ця історія занадто солоденька, хоча й непогана.

16583440_422435048095145_7569523651792338944_n-2

Історії про собак і не зовсім

Сюди відношу історії не просто типу жив-був-пес, а такі де собака – важливий, але часто трохи другорядний герой. Тут акцент на якусь більш глобальну проблематику. Наприклад:

  • Один з моїх alltime фаворитів – «Білий собака» Ромена Гарі. Це дуже важлива і крута книжка про расизм, людську тупість, жорсткість та зверхність.
  • У книжці Марка Лівіна «Рікі та дороги» є пес, що допомагає хлопчику боротися з власними страхами. До того ж, він говорить. Клас!

  • А «День пса» Каролін Ламарш – це взагалі історії різних людей, яких об’єднує маленький спільний епізод – вони усі побачили одну й ту саму собаку, що бігла по трасі серед машин, та наштовхнула героїв книги на роздуми.
  • Що ще? «Загадковий нічний інцидент із собакою» Марка Геддона, що починається з розслідування вбивства сусіднього собаки хлопчиком-аутистом, а закінчується копирсанням у сімейних шафах зі скелетами.

16908735_261010331020011_3069784371092258816_n-2

  • «Куджо» Стівена Кінга – про доброго сенбернара, що підхопив сказ та став злим. Бо йому боліло. І про кілька людей/сімей, які від цього інциденту постраждали.
  • «Лілі та восьминіг» Стівена Роулі – певною мірою автобіографічний роман про велику любов між людиною та її собакою, боротьбу та великий біль втрати.

Читайте також: Відомі тварини та їхні домашні письменники

Історії зовсім не про собак

Це мої улюблені, бо кожен пес, що зустрічається в таких книжках, нехай і зовсім епізодичний, – дуже приємний сюрприз, майже як різдвяний подарунок. Такі книги хочеться обізвати dog friendly та вішати на них милі попереджувальні наліпки.

  • «Щиголь» Донни Тартт. Тут знайшовся маленький білий песик та став добрим другом для головного героя Тео. Їхня подорож автобусом – то взагалі щось over-чуйне та прекрасне.
  • «Наші душі вночі» Кента Гаруфа. У цій книжці є пес з притулку, який робить літо хлопчика в гостях у бабусі більш веселим. І взагалі це чудова книга про двох людей похилого віку, що вирішили бути щасливими.
  • «П’юріті» Джонатана Франзена. Головна героїня цього роману любить собак та іноді порівнює себе з ними (наприклад, вона також має чутливий нюх). Та згодом справжній собака у неї також з’являється.
  • «Долі та фурії» Лорен Грофф. Тут пес (dog) на ім’я Бог (god) дарує господарям справжнє щастя. Цитую: «Не було майже нічого, що цуценя не могло б виправити, хай навіть і ненадовго».

15876957_1221309274620693_6655515681619968_n

  • Або ж «Сліпота» Жозе Сарамаго. У цій бридкій історії нелюдяності пес наприкінці виявився для мене майже ангелом.

Диво-пси

Також окрім життєвих песо-історій хочеться виділити фантастичні та трохи дивні. Дуже такі люблю. На жаль, переклади чогось такого у нас з’являються зовсім нечасто.

  • «Місто» Кліффорда Сімака – історія про те, як на зміну людству прийшли розумні собаки, але то було так давно, що людство давно вважається легендою та нісенітницею. Така добра і хороша добірка оповідань про минуле та можливе майбутнє Землі. А чом би й ні?
  • «П’ятнадцять собак» Андре Алексіса. Це моя цьогорічна улюблениця. Збираючись з’ясувати, чи зможуть тварини бути щасливими з людським інтелектом, два боги Гермес та Аполлон наділяють ним п’ятнадцять випадкових собак. Про те, що з цього вийшло, і йдеться в книзі. А вийшло щось дійсно цікаве.
  • Також от-от збираюсь прочитати «Життя собак-монстрів» Кірстен Бакіс – історія начебто про людиноподібних псів-аристократів, що приїхали у Нью-Йорк та тусили там з розмахом Великого Гетсбі. Напевно, це буде захопливо.

 

Авжеж, на цьому книжки про собак не закінчуються, є навмисно не згадана мною «собача класика» типу «Муму», «Білого Біма», «Лессі» тощо, та безліч нових і не надто відомих загалу історій, тож рік Собаки – здається, чудовий привід відкрити для себе щось нове про наших чотирилапих друзів.

На світлинах — улюбленець Крістіни на головний герой блогу бук-дог Люмос

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Iншi записи по цiй тематицi:

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe